OPPGAVE 1D
HALDENS BYSTRUKTUR OG BYUTVIKLING
Av: Stine Nilsen og Iren Plastinina
Første bosetning i Haldenområdet:
Det finnes spor etter en boplass fra steinalderen ved Folkåa, sør for Aspedammen stasjon i Idd. Man har også funnet rike funn fra bronsealder og jernalder: helleristninger ved Idd kirke og vest for Jellhaug i Berg, i tillegg en jernaldergrav ved Idd kirke. Dette kan vel sies å være de første bosetninger i det som senere ble hetende Halden kommune.
Natur:
Man finner berggrunn i hele kommunen av grunnfjellsopprinnelse, granitt og gneis. Berggrunnen har tydelig strøkretning nordvest-sørøst langs Iddefjorden og en lang rekke daler og vassdrag. Sprekker på tvers av strøkretningen med bl.a. Ringdalsfjorden og dens forlengelse Tistedalen med Femsjøen. Det store raet går gjennom kommunen fra nordvest til sørøst og er særlig tydelig i nordvest (Rokke). Raet er nok en av hovedgrunnene til at folk bosatte seg i Halden og områdene rundt. I øst og sør finnes store skogstrekninger. I nordvest og på Iddesletta like sørvest for bysenteret ligger de viktigste jordbruksområdene, begge steder på utsiden av raet hvor den mest fruktbare jorden ble liggende etter å ha blitt transportert dit av is og vannmasser etter siste istid. Byen ligger i en gryte omgitt av bakker og skråninger/åser, men byen har også tatt i bruk åssidene til sin nyere bebyggelse. Byens plassering ligger ideelt til med tilgang på trevirke, stein, ferskvann, saltvann (fiske), jordbruksprodukter, osv. Navnet Halden kommer fra norrønt ”hallr” som betyr bakke, skråning. Bokstaven ”d” i navnet kom til som følge av dansk påvirkning.
Historikk:
Byen ble grunnlagt i 1665 og kalt Fredrikshald etter kong Fredrik 3. Dette skjedde etter at borgerne hadde slått tilbake svensk angrep i 1658,1659 og 1660. Før 1850 var det 4 bybranner, i 1667, 1676, 1703 og 1716. den siste tente borgerne på selv for å drive svenskene ut. I 1661-1701 blir Fredriksten Festning bygget og man kan se at byens gater, som ligger nærmest festningen, går parallelt med denne i den hensikt å lett oppdage fiender og beskyte dem.
Den opprinnelige byen ligger på sørsiden av elven Tista (Sør-Halden), og blir også kalt Empirebyen etter de gamle fredede bygningene fra gammel tid som for eksempel Tollboden. Her finner man også havna, jernbanestasjonen, busstasjonen og byens torg. Bykjernen i dag ligger på begge sider av Tista (nord og sør). De forbindes av 3 broer, 2 i sentrum og 1 i Tistedalen. Bebyggelsen har spredd seg utover ved munningen av Tistavassdraget, særlig på nordsiden som jo er den nyere delen. Her finner man også flere villastrøk. Byen snevrer seg inn ved elvens trangere dalføre opp mot Tistedalen. Storgaten, hovedgaten i byen, går gjennom begge bydeler og byens viktigste bygninger og forretningsstrøk, park med mer, finner man her.
Haldens første industribedrift var et tobakkspinderi, grunnlagt 1743.
Den neste var Haldens Bomuldspinderi & Væveri, grunnlagt i 1813. Det har vært betydelig industrietablering i området som mest sannsynlig skyldes byens beliggenhet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar